Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας

Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας

Αρ. Πρωτ . 12233/27.06.2006

Προς:
- κ. Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- κ. Υπουργείο Εξωτερικών


Στο Μπέλενε της γειτονικής Βουλγαρίας σχεδιάζεται η κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Η εξέταση προτάσεων υποψηφίων κοινοπραξιών για την αναδοχή του έργου έχει ξεκινήσει από την πλευρά της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, παρόλο που ακόμα και οι περιβαλλοντικές μελέτες που εμπεριέχονται στον φάκελο έχουν κριθεί ανεπαρκείς.

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η περιοχή του Μπέλενε είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, ενώ το ανοιχτό ρήγμα που υπάρχει μπορεί να προκαλέσει σεισμό έως και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε μια τέτοια περίπτωση καμία αντισεισμική προστασία του πυρηνικού σταθμού δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια.
Η πολυμορφότητα των περιβαλλοντικών κινδύνων που εγκυμονεί ένα ατύχημα σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλιστούν, ιδιαίτερα όταν η κατάσταση επιβαρύνεται υπό την απειλή μιας πιθανής σεισμικής δόνησης.
Η κατασκευή του πυρηνικού αυτού σταθμού αφορά ακόμα περισσότερο την Ελλάδα τη στιγμή που οικολογικές οργανώσεις καταγγέλουν την πιθανότητα ύπαρξης σχεδίου σύμφωνα με το οποίο ο ποταμός Έβρος θα λειτουργήσει ως κανάλι διοχέτευσης των αποβλήτων του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχουν βιώσει τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος. Τον Απρίλιο του 1986 με το ατύχημα που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, άλλαξε ριζικά η ζωή χιλιάδων ανθρώπων στα Βαλκάνια. Ενώ και το πρόσφατο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι της Βουλγαρίας που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2006 έφερε αναστάτωση στην περιοχή ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
- Εξωτερικών


- Ποια είναι η ενημέρωση που έχει το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας;

- Έχει ενημερωθεί το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τις περιβαλλοντικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή κατασκευής του εν λόγω εργοστασίου; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και πόσο αξιόπιστα είναι τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει;

- Υπάρχει πιθανότητα χρήσης του ποταμού Έβρου ως διόδου των αποβλήτων του πυρηνικού σταθμού και αν ναι, ποια είναι η στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στο θέμα;

Απαντήσεις Υπουργείων